MENU CLOSE

40f

Flöjtkvartetten 40f drivs av en vilja att nå ut till sin publik, som tar sig uttryck i kommunikativa konserter och konsertpresentationer. Kvartetten navigerar genom sitt säregna och personliga ljudlandskap, med ambitionen att både utvidga flöjtens roll i vår tids musik, och utöka repertoaren för flöjtkvartett. 40f gav sin första konsert 2008, och har sedan dess spelat flitigt på svenska scener, till exempel på Stockholms Konserthus serie ”Ny fredag”. Utomlands har de synts och hörts på Musikverein i Wien, Svenska Institutet i Paris, på musikfestivalen Specs On i Berlin, och på turné i norska fjordlandskap. 40f har beställt och uruppfört musik av våra mest aktuella svenska och nordiska tonsättare: Madeleine Isaksson, Magnus Bunnskog, Malin Bång, Anders Jormin, Lotta Wennäkoski, Lisa Nordström och Ida Lundén för att nämna några. För den allra yngsta publiken har 40f spelat musiksagan Tillsammans av Andrea Tarrodi och Svante Grogarn. De har även gjort sin egen version av Steve Reichs nutida stråkkvartett-klassiker Different Trains.

40F består av Ann Elkjär, Jill Widén, Åsa Karlberg, och Anna Svensdotter

EVENT
Vernissage

TID
Torsdag
10 augusti
   kl.
16:00  

PLATS
Kalvs skolhus

Fri entré

Peter Gustavsson och 40F | Anteckningar om ljus – musikaliskt måleri

Program 

Kaija Saariaho – Laconisme de l’aile [1982] här i version för fyra flöjter

Lotta Wennäkoski – Glimt, skymt [2018]

EVENT
Konsert

TID
Lördag
12 augusti
   kl.
19:00  

PLATS
Kalvsjöholmsbolagets mekaniska verkstad

40F | Semaforer, motorer och speglar

Om konserten

Till Kalv tar 40f med sig två helt nya verk, och två kära ”gamla” vänner. I Rosali Grankulls Signalövningar för ringar och människor har tonsättaren skulpterat fram ett verk som kretsar kring ljud, rörelser och kollektivt lyssnande som motstånd till mänsklig destruktivitet. Verket uruppfördes i januari 2023, och här spelas det både på flöjter och stora stålringar som hänger i taket.  

Johan Svenssons verk till 40f har fått titeln slow motion och tar sin utgångspunkt i åtta specialbyggda automatiska dragflöjter. Draget kan ställas väldigt precist av stegmotorer och luftströmmen in i flöjterna styrs av små fläktar med ställbara hastigheter. Tillsammans skapar de mekaniska och de mänskligt styrda instrumenten en tät väv av långsamt utvecklande klanger där interferensmönster framträder i olika skepnader.  

I Magnus Bunnskogs Herztiers Wiegenlied, som urusprungligen skrevs för 4 blockflöjter, spelar det litterära en stor roll. I partier viskas fragment ur Herta Müllers roman Hjärtdjur fram parat med utdrag ur den svenska psalmboken.  

Titeln på Malin Bångs pebbles and eternal thirst kommer från en text av en norsk låtskrivare som beskriver jordens bräcklighet. Med mikrofoner placerade inuti instrumenten eftersträvar Bång en känsla av närhet till varje ljud, och därigenom av mänsklig närvaro. 


Program 

Rosali Grankull – Signalövningar för ringar och människor [2023]

Johan Svensson – Slow motion [2023], uruppförande

Magnus Bunnskog – Herztiers Wiegenlied [2011/2020]

Malin Bång – pebbles and eternal thirst [2018] 

EVENT
Musikvandring

TID
Söndag
13 augusti
   kl.
10:00  

PLATS
Samling vid församlingshemmet

Fri entré

Musikvandring i Kalvskogen | 40F och Non-Piano Ensemble

Om vandringen 

Traditionsenligt samlas vi vid församlingshemmet och beger oss sedan in i Kalvs skogar. Vi vandrar i stillhet och tystnad. På olika platser på vår färd, så lyssnar vi till naturens egna klanger, på andra kommer våra festivalensembler 40F och Non-Piano Ensemble artikulera det klingande.