MENU CLOSE

Non-Piano Ensemble

Non-Piano Ensemble är en Hamburg-baserad ensemble bestående av en kärngrupp av 4 pianister. Ensemblen grundades av pianisten Jennifer Hymer i och med Hamburg-festivalen Non-Piano/Toy Piano Weekend 2014, dess syfte var att ha en grupp framstående solopianister som också kunde spela verk för leksaker och andra små instrument som leksakspianon, melodicas, kalimbas, leksaks- och slaginstrument, ballonger, skrivmaskiner, etc. Deras många samarbeten har inkluderat framträdanden som ensemblestycken med upp till 8 leksakspianon, ett Beatles-inspirerat program i det historiska Indra, där Beatles gjorde sitt första Hamburg-framträdande, en ballongkvartett av Francesco Filidei, en elektrisk skrivmaskinstrio av Manuel Rodriquez Valenzuela, en kalimbatrio av Steven Tanoto, Simon Steen-Andersens pappers- och röstduo ’Difficulties Putting it into Practice’, ett stycke för jonglörer och leksakspiano med jonglören/kompositören Denis Fargeton och två projekt med dockteater: ’Monkey King’ med den välkända taiwanesiska dockspelaren Jean-Luc Penso och en Queen Elizabeth 1.-inspirerad dockproduktion med Lucie Cunningham.

Med en fantasifull användning av leksaker och ”riktiga” instrument i kombination med noggrant genomtänkta program erbjuder ensemblen program som är lika underhållande som också tankeväckande.

I Kalv får vi höra musikerna:
Bernhard Fograscher, Jennifer Hymer, Daria-Karmina Iossifova, Steven Tanoto och med dem är även tonsättaren och ljudteknikern Sascha Lino Lemke.

Med stöd av Goethe Institut

Mer info om artisten:

EVENT
Huskonsert

TID
Torsdag
10 augusti
   kl.
19:00  

PLATS
Uddarp

Föranmälan krävs
info@kalvfestival.se

Non-Piano Ensemble | Bortom denna värld I

Om konserten

NON-PIANO ensemble medverkar i flera konserter under årets festival. Två av dessa, denna och morgondagens, bildar en större enhet, som går under devisen Bortom denna värld. Så här beskriver de själva vad de två konserterna består av:

”Bortom denna värld” är en allomfattande musikalisk resa till olika tider, stater och platser med extraordinära kompositioner som helt enkelt är unika. Leksakspianon är i fokus i stycken som en rullande leksakspianoduo av Thomas Kotcheff, Julia Wolfes gatumusikdrivna ’East Broadway’ och det hjärtliga välkomnandet av ’We hope you will enjoy the show’ i Daniel Moreiras Beatles-transkription (som inkluderar en loopad introduktion av publikljud under allmänhetens inträde). Programmet innehåller också unika kompositions- och framförandeövningar i Sascha Lino Lemkes ’Albumblätterer’ där två pianister använder sitt alldeles egna partitur och dess sidor som en avgörande del av kompositionen, Francesco Filideis färgglada ballongkvartett och en uruppförande av Benjamin Scheuer där ett musikaliskt ”cabinet of curiosities” med omöjliga ljudobjekt och rop från sällsynta varelser presenteras för en sensationssökande publik. Ett besök i förhistorisk tid ingår också i stycket ’Fuoco’ beställt av Mats O Hansson för ett speciellt tema ’Homosapiens’-program 2021 där leksakspianisten omges av en enorm skärm av varma fladdrande lågor och ljus ackompanjerat av de knastrande ljuden av eld. Ytterligare humoristiska och ovanliga uppvisningar av instrument ingår i Moritz Eggerts ”Melodie 1.0” med det virtuosa knattrandet av en skrivmaskin och två korta trios av Francesco Filidei där pianisterna till och med behöver framföra några pianopartier med sina…bakre kroppsdelar…”

 

Program 

John Cage – Living room music, sats 1 & 2 [1940] – för 4 musiker

Erik Grizwold – Down the rabbit hole [2015] – för leksakspiano

Francesco Filidei – Due Sigle per Riccardo [2017] – för 6-händigt piano och tre rumpor

Moritz Eggert – Melodie 1.0 [1998] – för melodica, piano och skrivmaskin

Gustav Holst/Steven Tanato – Venus: The Bringer of Peace – för melodicas och leksapianon

Francesco Filidei – Due Sigle per Riccardo [2017] – för 6-händigt piano och tre rumpor

Mats O Hansson – Fuoco [2021] – för leksakspiano, elektronik och video

Steven Tanoto – The Justice from As She Likes It [2021] – för 4 melodicas och leksakspianon

EVENT
Konsert

TID
Fredag
11 augusti
   kl.
19:00  

PLATS
Kalvs kyrka

Non-Piano Ensemble | Bortom denna värld II

[konsertintroduktion 18.00 | församlingshemmet] 

Om konserten

Non-Piano Ensemble från Hamburg medverkar i flera konserter under årets festival. Två av dessa, denna och gårdagens, bildar en större enhet, som går under devisen Bortom denna värld. Så här beskriver de själva vad de två konserterna består av:

” ”Bortom denna värld” är en allomfattande musikalisk resa till olika tider, stater och platser med extraordinära kompositioner som helt enkelt är unika. Leksakspianon är i fokus i stycken som en rullande leksakspianoduo av Thomas Kotcheff, Julia Wolfes gatumusikdrivna ’East Broadway’ och det hjärtliga välkomnandet av ’We hope you will enjoy the show’ i Daniel Moreiras Beatles-transkription (som inkluderar en loopad introduktion av publikljud under allmänhetens inträde). Programmet innehåller också unika kompositions- och framförandeövningar i Sascha Lino Lemkes ’Albumblätterer’ där två pianister använder sitt alldeles egna partitur och dess sidor som en avgörande del av kompositionen, Francesco Filideis färgglada ballongkvartett och en uruppförande av Benjamin Scheuer där ett musikaliskt ”cabinet of curiosities” med omöjliga ljudobjekt och rop från sällsynta varelser presenteras för en sensationssökande publik. Ett besök i förhistorisk tid ingår också i stycket ’Fuoco’ beställt av Mats O Hansson för ett speciellt tema ’Homosapiens’-program 2021 där leksakspianisten omges av en enorm skärm av varma fladdrande lågor och ljus ackompanjerat av de knastrande ljuden av eld. Ytterligare humoristiska och ovanliga uppvisningar av instrument ingår i Moritz Eggerts ”Melodie 1.0” med det virtuosa knattrandet av en skrivmaskin och två korta trios av Francesco Filidei där pianisterna till och med behöver framföra några pianopartier med sina…bakre kroppsdelar…”

 

Program 

Daniel Moreira – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band [2015] – för 3 leksakspianon

Sascha Lino Lemke – Albumblätter(er), första satsen “…leider nicht von mir…” Valse élégiaque [2018] – för 4-händigt piano

Julia Wolfe –  East Broadway [1996] – för leksakspiano och elektronik

Moritz Eggert – Melodie 1.0 [1998] – för melodica, piano och skrivmaskin

Fabian Svensson – Toccata  [2009] – för leksakspiano

Benjamin Scheuer​​ – Merkwürdige Metamorphosen – kvartett för leksaksinstrument och samplingar [uruppförande]

Mats O Hansson – Papyeon [2022] – för leksakspiano och piano

Sascha Lino Lemke – Arnautz tramet sa chanson – Tornada con frammenti di una Sestina [2017] – för piano och elektronik

Francesco Filidei – Esercizio di Pazzia 1 [2012] – för 4 musiker och ballonger

EVENT
Musikvandring

TID
Söndag
13 augusti
   kl.
10:00  

PLATS
Samling vid församlingshemmet

Fri entré

Musikvandring i Kalvskogen | 40F och Non-Piano Ensemble

Om vandringen 

Traditionsenligt samlas vi vid församlingshemmet och beger oss sedan in i Kalvs skogar. Vi vandrar i stillhet och tystnad. På olika platser på vår färd, så lyssnar vi till naturens egna klanger, på andra kommer våra festivalensembler 40F och Non-Piano Ensemble artikulera det klingande.

Thomas Kotcheff – Death, Hocket and Roll [2014] – för två leksakspianon

John Cage  – The Beatles 1962-1970 [1990] – version för fem leksakspianon