MENU CLOSE

| EVENT:
Konsert  

TID:
13 augusti   kl. 19:30  

| PLATS:
Kalvs Kyrka

Konsert | Marco Fusi och Pierluigi Billone

[konsertintroduktion 18.30 | församlingshemmet] 

Marco Fusi, violin, Pierluigi Billone, elektronisk klangregi, Davide Gagliardi, ljudteknik

Marco Fusi, Pierluigi Billone | Madrigaler för violin, högtalare och notställ

Luigi Nono: La lontananza nostalgica utopica futura [1989] för violin, 8 högtalare och 10 notställ

Om konserten

Italienske tonsättaren Luigi Nonos motto var det han kom att läsa på en klostervägg i Toledo: ”vandrare, det finns vägar, bara vandring!”. Musiken i hans senare liv kom att kretsa kring öppna former, vandrande ljud och rummet. Kanske är hans La lontananza nostalgica utopica futura för violin och högtalare ett av de mest häpnadsväckande exemplen på detta. Violinisten vandrar likt en pilgrim runt i det akustiska rummet omgiven av högtalare. I en dialog mellan violinist och den som ”diffuserar” det elektroniska ljudet uppstår ett säreget musikaliskt möte, som vid varje framförande aldrig är sig likt. Det finns inte EN väg. Verket som är nära 60 minuter långt kräver inte bara en enorm instudering av violinisten utan även av den som sköter det elektroniska. Varje framförande kräver en rigorös förberedelse för att frambringa polyfonin, undersökandet av det rumsliga och försöket (som Luigi Nono var så besatt av) att öppna upp för ett nytt sätt att lyssna till musik. Ett där du inte hör dig själv i andra, inte ett akademiskt lyssnande, utan ett där lyssnandet återigen – som det kanske var förr – är en gemenskap. Ett sätt att lyssna tillsammans.

 

Om Marco Fusi

Marco Fusi är violinist/violast och en passionerad förespråkare för vår tids musik och han har under åren arbetat nära såväl det nya gardet som dagens mest inflytelserika tonsättare. Bland de tonsättare vars verk Fusi uruppfört finner exempelvis: Pierluigi Billone, Salvatore Sciarrino, Peter Eötvös och Brian Ferneyhough. Som musiker framträder han regelbundet med några av den nutid konstmusikens ledande ensembler som Klangforum Wien, MusikFabrik, Phoenix (Basel) med flera.

Marco har spelat in flera soloalbum, utgivna av Kairos, Stradivarius, Col Legno, Da Vinci, Geiger Grammofon. Marco spelar också viola d’amore, beställer nya stycken och samarbetar med kompositörer för att främja och utöka befintlig repertoar för instrumentet.

Efter sin magisterexamen i violin och komposition vid konservatoriet i Milano, fick Marco sin doktorsexamen från universitetet i Antwerpen, med en avhandling om hur Giacinto Scelsis musik framförs. Han är för närvarande professor i violin vid konservatoriet i Alessandria och forskare i musikalisk gestaltning vid konservatoriet i Antwerpen.

Mer info om artisten: