MENU CLOSE

Nya klanger skapas med ljud från Kalv

På torsdag den 13 mars kommer en av Sveriges främsta tonsättare inom elektroakustisk musik till Kalv i Svenljunga för att påbörja arbetet med ett nytt verk för Kalvfestivalen 15-17/8 2008. Tonsättaren Rolf Enström var representerad på Kalvfestivalen redan 2007, och kommer nu tillbaka för att samla ljud och akustik för ett nytt verk. Han kommer bl.a. att besöka AB Wästgöta Plast för att spela in industriljud. Men han samlar inte bara ljud, han samlar också digital information om hur själva miljöerna i Kalv är beskaffade akustiskt. Genom att avfyra en startpistol och spela in hur ljudet klingar av, kan information insamlas som gör det möjligt att återskapa rumsegenskaperna på digital väg. På detta sätt dokumenterar Rolf Enström flera av Kalvs akustiska miljöer. Detta kommer att ingå i den komposition som vi får höra under Kalvfestivalen.

Kalvfestivalen har profilerat sig som en festival för nutida konstmusik som söker kontakt med människorna i lokalsamhället. Integration och gränsöverskridande har sedan starten 2004 varit ledorden och flera tidigare projekt har genomförts med de lokala verksamheterna som viktiga samarbetspartners. Kalvfestivalen har en internationell profil och framför verk ur den samtida klassiska repertoaren med artister ur genrens toppskikt. Kalvfestivalen är en uppskattad tilldragelse i kommunen och konserterna är mycket välbesökta.

Kalvfestivalen 2008 kommer förutom Rolf Enströms nya verk att innehålla ett framträdande av Göteborgsensemblen Gageego! och den norska vokalensemblen Nordic Voices. Som avslutningskonsert kommer ett stort verk för amatörer att framföras. Det är The Great Learning av Cornelius Cardew, och arrangörerna hoppas på en kör med hundratalet sångare från Kalv, Svenljunga kommun, Sjuhärad, ja varför inte hela Västra Götaland. Med körprojektet vill festivalen bjuda in alla som vill till att vara med i musicerandet.

Kalvfestivalen 15-17 augusti 2008 arrangeras med stöd av bl.a. Västra Götalandsregionen, Rikskonserter, Svenljunga kommun, Kungliga Musikaliska Akademien, OPEN, JCEGroup, Mjöbäcks Sparbank, Sparbanksstiftelsen Sjuhärad, Kalvs bygdegårdsförening, Kalvs Idrottsförening, Kalvs hembygdsförening, Kalvs Byalag m.fl.