MENU CLOSE

Luigi Nonos La lontananza nostalgica utopica futura

En av efterkrigstidens viktigaste tonsättare är italienske Luigi Nono. Ett av hans sista verk, La lontananza nostalgica utopica futura, är kanske hans mest poetiska och mångbottnade mästerverk.

I år bjuder Kalvfestivalen in violinisten Marco Fusi, tonsättarna Pierluigi Billone och Davide Gagliardi för att realisera en ny läsning av denna nästan timmeslånga musik för violin, 8 högtalare och 10 notställ. Konserten äger rum 13 augusti 19,30 i Kalvs kyrka.

Italienske tonsättaren Luigi Nonos motto var det han kom att läsa på en klostervägg i Toledo: ”vandrare, det finns inga vägar, bara vandring!”. Musiken i hans senare liv kom att kretsa kring öppna former, vandrande ljud och rummet. Kanske är hans La lontananza nostalgica utopica futura för violin och högtalare ett av de mest häpnadsväckande exemplen på detta. Violinisten vandrar likt en pilgrim runt i det akustiska rummet omgiven av högtalare. I en dialog mellan violinist och den som ”diffuserar” det elektroniska ljudet uppstår ett säreget musikaliskt möte, som vid varje framförande aldrig är sig likt. Det finns inte EN väg.

Varmt välkomna!

Föreningen Kalvfestivalen

Pierluigi Billone
Davide Gagliardi