MENU CLOSE

| EVENT:
Konsert  

TID:
Lördag 14 augusti 19:00
(insläpp / biljettförsäljning 18:00)

| PLATS:
Kalvs kyrka

Hidden Mother | Öländska minnen

Alexandra Nilsson – Öländsk svit
1. Byrum
2. Ramsnäs
3. Hagskog
4. Kalkbrott 

 

I denna konsert framförd av Hidden Mother får vi höra Alexandra Nilssons Öländska svit. Ett drygt 30 minuter långt verk framfört på en omfattande samling stenar ihopsamlad på det avlånga, natursköna Öland: 

”Sakta stryks en bit sandsten över den grova ytan på en 540 miljoner år gammal kalksten från den svenska ön Öland; för att utforska strukturen och lyssna på de organiska rytmerna som produceras av fossilerna graverade på ytan – spåren från det förflutna, spår från rörelserna som nu utrotats av organismer – som nålen på en grammofon i spåren på en vinylskiva. Öländsk Svit består av de fyra satserna Byrum, Ramsnäs, Hagskog och Kalkbrott.” 

 

Öländsk svit – ”Sedan jag var liten har jag samlat stenar var jag än har rest, men mest kalkstenfossiler från mina barndomsstränder på Öland. Fossilen fascinerade mig så mycket på ett intuitivt fängslande sätt, både för sin skönhet och också för det överväldigande tidsperspektivet de förkroppsligar, vilket ger perspektiv på den korta mänskliga existensen. För några år sedan när jag började undersöka stenar som ljudobjekt kände jag att jag återupptäckte dem. Deras hårda brutalism men också deras mjuka nåd inspirerade mig, och den täta energin de innesluter får mig att vörda dem.”
Alexandra Nilsson 

Hidden Mother är inbjudna som en del av projektet Borduner och Scenkonst i Kalv, ett projekt som stöds av Statens Musikverk och Västragötalandsregionen.
Photo © Hidden Mother

Mer info om artisten: