MENU CLOSE

Kalvfestivalen 2012 – En summering och sen blickar vi framåt!

AxelssonNilsson Duo | Backa Loge

Förra helgen, mellan den 10-12 augusti, genomfördes den nionde upplagan av Kalvfestivalen. På fredagskvällen, strax efter festivalens spektakulära invigning, höll Alex Bergström, ordförande i Västra Götalands-regionens kulturnämnd, ett invigningstal i Kalv kyrka. I sitt tal spekulerade han kring vad som var den speciella ”Kalv-andan”. Var det Kalvbornas förmåga att sluta upp bakom en företeelse som det här, eller var det mötet mellan det urbana och det lantliga, mellan landet och staden? För oss är ”Kalv-andan” beslutsamhet, hjälpsamhet, generositet med både tid, pengar och omtanke. Det är en vilja som kan förflytta berg. I kalv möter landet verkligen staden, och vice versa.

Under tre dagar presenterades verk där Nasdaqbörsens sifferflöde omvandlades till musik i realtid, grävskopor som dansade balett, verk av John Cage, Hanna Hartman och Richard Wagner. Improviserad musik mötte noterad, en ensam fiol varvades med trombon och elektronik, pilgrimens sju nyckelord tolkades med röst, elektronik, slagverk, blås och stränginstrument. Det var samtal, videokonst, strålande sol och så alla dess möten. Mellan musiker sinsemellan, mellan publiken och artisterna, mellan oss som jobbade med festivalen och Kalvborna. Mellan stillheten, musiken och mellan landet och staden. Nästan 800 personer besökte någon av festivalen 11 programpunkter under festivalens tre dagar.

En av årets absoluta höjdpunkter var pilgrimsvandringen genom Kalv. Här gavs tillfälle till reflektion och eftertanke, stillsamt ackompanjerat av några av de främsta artister vi har i Sverige idag. Och när de sista tonerna klingade ut i Kalv kyrka under avslutningskonserten, och solen strilade in genom fönstren, så kunde vi nog alla känna att det här var en fantastiskt lyckad festival!

Men nu har det så blivit dags att blicka framåt, mot nästa års festival. Nästa år, mellan den 9-11 augusti, genomför vi den tionde Kalvfestivalen och detta ska vi naturligtvis uppmärksamma. Bland annat så har det blivit dags att restaurera flotten som användes under den första festivalen och det kommer så klart att bli en hel del kära återseenden. Men mer om detta vid ett senare tillfälle. Nu knyter vi ihop säcken kring 2012 års Kalvfestival och tackar med detta alla medverkande artister, alla som jobbade med festivalen, all publik och så klart alla ni Kalvbor. Utan er, ingen festival.

Ha en fin höst, vi hörs!

Väl mött på Kalvfestivalen 9-11 augusti 2013!

/ föreningen Kalvfestivalen