MENU CLOSE

Programmet klart! 

De vandrande klangerna i Kalv kallar vi årets festival, som är den 20 i ordningen!  

Ett av de emblematiska kännetecknen för festivalen är den avslutande pilgrimsvandringen i Kalvs omgivande skog. En vandring som under åren klätts i mångskiftande former. I år låter vi pilgrimens ledord: enkelhet, frihet, delande, andlighet, långsamhet, tystnad och bekymmerslöshet genomsyra festivalen alla dagar. I både musikalisk och kontemplerande mening. 

Vi bad pianisten och dirigenten Mark Tatlow att iscensätta och klangligt reflektera över detta på olika platser och på olika vis under festivalen. Under sju konserter får vi följa hur Tatlow tolkar dessa ord genom de vandrande klangerna i Kalv tillsammans med de musiker som vi bjudit in till årets festival. 

Festivalen ramas in av ljudkonstnären Åsa Stjerna som med Mare Balticum och Lamento, en installation för en skog får Kalv och festivalen att hela tiden vibrera och bli en plats för eftertanke. 

Tyska ensemble mosaik, italienska flöjtisten Elena Gabbrielli och pianisten Jonas Olsson uppmärksammar 100-årsjubileet av tonsättaren Luigi Nonos födelse i tre olika konserter. Nono, som kanske mer än någon annan tonsättare under 1900-talet kännetecknas av en musik där vandrande klanger är centrala i såväl hans tänkande om sin musik, som i sitt faktiska komponerande. 

Göteborgsensemblen Gageego! och österrikiske tonsättaren och organisten Klaus Lang går även som en röd tråd genom festivalen. Inte minst i uruppförandet av Langs 40 minuter långa kaihogyo där de japanska Tendaimunkarnas bönevandring har fått ge verket dess titel. 

Kontrabassisten Nina De Heneys suggestiva improvisationer får vi höra såväl i kyrka som i verkstad. Violinisten Linda Jankowska växlar mellan stråkinstrument och cymbaler under festivalen och saxofonisten och elektronmusikern Per-Anders Nilsson slår sig samman med organisten Johannes Landgren i en nattlig konsert.  

Som vanligt har vi även flera samtal och konsertintroduktioner under veckan och de återkommande rytmik och sångövningarna för barn. 

Festivalen avslutas, storslaget, med en konsert där en stor del av alla festivalens musiker sammanstrålar under ledning av Mark Tatlow. En för festivalen formad kör, Kalvkören, tar även ton och festivalen når sitt slut. 

 

Varmt välkomna i augusti!

Föreningen Kalvfestivalen