MENU CLOSE

Virtuost och värdigt på årets Kalvfestival

Kalvfestivalen inleds i år av två virtuoser: Moritz Ernst, en ung lovande pianist och cembalist, och Evan Parker, den kände saxofontrollkarlen som spelar utan att hämta andan. Moritz Ernst bjuder på ett program med ny cembalomusik, med något inslag av renässansmusik som relief. Evan Parker, som är en av de mest framträdande improvisationsmusikerna i Europa skapar sin musik utan skyddsnät och på den inspiration som miljön i Kalv kan skapa.

Kalvfestivalens andra dag ägnas till stor del förhållandet mellan musik och andlighet. Publiken inviteras på förmiddagen på en vandring längs en musikalisk pilgrimsled. Efter stigen är sju stationer upprättade där nyskrivna verk framförs. Verken har tillkommit med pilgrimsrörelsens sju ledord som inspiration och är skrivna för tillfället av tonsättare från hela världen.

Senare på dagen kan man lyssna på ett föredrag om den musikaliska andlighetens historia av prof. Jan Ling och återuppleva några av pilgrimsverken i Backa Loge.

Kalvfestivalens profil är att vara en utvecklingsverkstad och en plats där man kan finna nya vägar för musiken ut i samhället. I år startas ett ettårigt projektlabb som med samarbete mellan musik, teater och filosofi skall arbeta med begreppet sanning – sanningen i konsten, sanningen i informationsflödet osv. Projektet avslutas nästa år med en föreställning som bygger på temat.

I ett samarbete mellan Kalvfestivalen och Borås Konstmuseum visas fem videokonstverk under festivalen. Det musikaliska inslaget i dessa framhävs genom att ett av verken framförs med levande musik med Weberkvartetten.

Dessutom innehåller programmet ett framträdande av vokalkvartetten VOX som framför ett musikdramatiskt verk av François Sarhan, och ljudkonst av deltagarna i kursen Circuit Bending som Högskolan för scen och musik i Göteborg anordnar i samarbete med Kalvfestivalen. Festivalen avslutas av svenska Weberkvartetten som framför ett program med nya stråkkvartetter.

Kalvfestivalen arrangeras av föreningen Kalvfestivalen med stöd från Västra Götalandsregionen, Rikskonserter, Statens Kulturråd, KulturKontakt Nord, Musik i Halland, Svenljunga kommun, Sjuhärads kommunalförbund, OPEN, Levande Musik, JCEGroup, Mjöbäcks Sparbank, Adobe Systems, Kindaholms församling, Kalvs bygdegårdsförening, Kalvs Idrottsförening, Kalvs hembygdsförening, Kalvs Byalag m.fl.