MENU CLOSE

Välkommen till den tionde upplagan av Kalvfestivalen!

Med mindre än två månader kvar till årets upplaga av Kalvfestivalen, den tionde i ordningen, har det blivit dags att tillkännage de sista artisterna.

För att inte fastna alldeles för mycket i upprepningar har vi i år valt bort den numera traditionella Pilgrimsvandringen till förmån för projektet Landscape Quartet. Gruppen, med medlemmar från England, Tyskland och Sverige, skapar platsspecifika föreställningar där de undersöker de kreativa möjligheterna i att arbeta i dialog med det omgivande landskapet. Mer om projektet kan ni läsa här.

Från Göteborg kommer professorn i slagverk och nutida musik vid Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet, Einar Nielsen. Och till Kalv tar han med sig allsköns ljudande objekt. Men han bjuder även in Kalvborna och festivalens besökare att delta i projektet Found Sounds, där allt som på något sätt låter – bord, oljefat, bestick, slevar, fat, krukor, kastruller, kaffekannor, vattenkannor, väckarklockor, tomma burkar, transistorradior, verktygslådor, tidningar, kartonglådor, träskor – tillsammans bildar en massiv slagverksorkester!

Lördagskvällen den 10 augusti avlutas med det elektroakustiska verket Noden skrivet av kompositören Rolf Enström. Verket beställdes, med stöd av Svenska Rikskonserter, av Kalvfestivalen 2008 och eftersom det här är en festival som blickar både framåt och bakåt kändes det självklart att det här verket skulle få avsluta lördagens program. Och eftersom det ändå är den tionde upplagan av festivaler så passar vi även att avsluta konserten med ett rejält fyrverkeri! Inget jubileum utan fyrverkeri.

Kalvfestivalens invigningstalare är i år Henrik Martén, som även var festivalens förste konstnärlige ledare och arbetade med festivalen mellan 2001 och 2006. Idag arbetar han som utvecklingsledare på Kultur i Väst och vi är otroligt glada att han nu kommer och inviger denna den tionde upplagan av Kalvfestivalen!

Söndagen avslutas med en konsert i Kalvs Kyrka där blockflöjtisten Kerstin Frödin framför Madeleine Isakssons verk Les Sept Vallées (De sju dalarna) för blockflöjt. Värdigare avslutning på festivalen kan vi inte ens föreställa oss.

Men det är ett tag kvar till augusti så därför vill vi passa på att önska er alla en glad midsommar och en skön semester.

Välkomna till den tionde upplagan av Kalvfestivalen!

/föreningen Kalvfestivalen