MENU CLOSE

Kalvfestivalens nya projektlabb utsett

Whose truth is it? Detta är temat för Kalvfestivalens nya projektlabb som startar under festivalveckan. Idén till projektet kommer från Girilal Baars (Sverige) och Juha Valkeapää (Finland) som båda är musiker och performance-artister. Idén utgår från Karin Boyes bok Kallocain som publicerades 1940, mitt i en tid av totalitarism och propaganda. I boken uppfinner huvudpersonen ett sanningsserum som skall tjäna staten genom att tvinga fram sanningen ur misstänkta förrädare och oliktänkare.

I projektet vill gruppen skapa en föreställning som undersöker begreppet sanning och som involverar publiken på olika sätt. De vill utforska möjligheten att utan ord, men med röst, musik, scenisk gestaltning och improvisation gestalta en berättelse. Konsten som ett sökande efter sanning är en av aspekterna som belyses, men också om tillgången till information och friheten att söka den egentligen leder oss till mera sanningar. Finns det olika sanningar för individer, länder, olika kulturer osv.?

Förutom Girilal Baars och Juha Valkeapää deltar den danska skådespelerskan och regissören Tine Madsen och filosofen och matematikern Kim Solin (finlandssvensk). Projektet kommer att pågå i ett års tid och resultatet presenteras på Kalvfestivalen 2010.

Kalvfestivalen 2009 äger rum den 14-16 augusti och arrangeras av föreningen Kalvfestivalen med stöd från Västra Götalandsregionen, Rikskonserter, Statens Kulturråd, Musik i Halland, Svenljunga kommun, Sjuhärads kommunalförbund, OPEN, Levande Musik, JCEGroup, Mjöbäcks Sparbank, Kindaholms församling, Kalvs bygdegårdsförening, Kalvs Idrottsförening, Kalvs hembygdsförening, Kalvs Byalag m.fl. Projektlabbet finansieras av KulturKontakt Nord.