MENU CLOSE

Kalvfestivalen uppmärksammar Sven-Eric Johanson 100 år!

Sven-Eric Johanson är en av Göteborgs och Sveriges främsta tonsättare med en mycket omfattande produktion. Han dominerade musiklivet i Göteborg inom ny musik under flera decennier och var en känd profil bland allmänheten. Han tillhörde en generation som förnyade konstmusiken i Sverige. Johanson deltog i Måndagsgruppen vars medlemmar fick stor betydelse för den klassiska musikens utveckling efter kriget. Han studerade bland annat för Hilding Rosenberg, Fartein Valen och Luigi Dallapiccola och blev en stor förespråkare för den nya atonala musiken.

2019 är det 100 år sedan han föddes, och Kalvfestivalen kommer att uppmärksamma detta med en särskild konsert med hans musik. En trio med Ann Elkjär flöjt, Anna Christensson piano och Johan Stern cello, kommer att framföra hans Marina Skisser från 1965, Sonata Epigramma för cello och piano och Dithyramb för altflöjt och piano.

På programmet står också musik av en av Sven-Erics vänner och tillika hundraårsjubilar, Sven Erik Bäck. Av honom får vi höra trion Sentire och Sonat för soloflöjt.

I Göteborg och på andra platser uppmärksammas jubileet på flera olika sätt. Sven-Eric Johansons musik är mycket uppskattad, inte minst hans stora produktion av körverk. För mera information om Johanson och jubileumsfirandet, se: https://svenericjohanson.se/

Föreningen Kalvfestivalen