MENU CLOSE

Kalvfestivalen 2010 – Musik med eftertanke

En ny pilgrimsvandring med nyskriven musik kommer att bli ett av huvudinslagen under Kalvfestivalen 2010. Sju sånger till dikter utvalda med pilgrimstankens temata i åtanke har beställts av unga tonsättare. Sångerna kommer att framföras på sju stationer långs en vandringsled i Kalvs omgivning.

Pilgrimsvandringen under festivalen 2009 var ett av de mest uppmärksammade och omtyckta inslagen. Vi bygger nu vidare på erfarenheterna från i fjol och använder poesi från hela världen som utgångspunkt för eftertanke. I pilgrimsvandringens kontemplation skärps koncentrationen både på naturen och på musiken som framförs.

Kalvfestivalen 2010 invigs av Linnékvintetten, Musik i Upplands brasskvintett. De kommer att spela i kyrkans klocktorn så att alla i byn kan höra och sedan ge en konsert inne i kyrkan. Den internationella utblicken ges i år av duon Barry Guy, kontrabas och Maya Homburger, barockviolin. De bildar en improvisationsduo som väckt uppmärksamhet internationellt med sin virtuositet och bredd.

Kalvfestivalens projektlabb är ett av festivalens viktigaste delprojekt. I år avslutas det labb som startade förra året och som handlar om begreppet sanning i olika aspekter – samhälle, konst, filosofi. Ett filosofikafé kommer att anordnas som en del av projektet med prof. Sven-Eric Liedman som expert. Projektets slutpunkt blir en scenisk föreställning med musik som hämtar inspiration bl.a. från Karin Boyes roman Kallocain.

Borås konstmuseum ställer ut videokonst under festivalen. Andra samarbetspartners är Högskolan för Scen och musik i Göteborg, föreningen Levande Musik och de lokala föreningarna i Kalv.

Kalvfestivalen är en festival för nyskriven konstmusik som har arrangerats i Kalv, Svenljunga sedan 2004. Profilen innehåller gränsöverskridande samarbeten mellan musik och samhälle, och internationella utvecklingsprojekt för utveckling av konstarten och musiken ställning i samhället. Kalvfestivalen bedrivs i nära samarbete med kommun och lokalsamhälle, och förra årets festival var den mest välbesökta sedan starten.

Kalvfestivalen arrangeras av föreningen Kalvfestivalen med stöd från bl.a. Västra Götalandsregionen, Rikskonserter, Statens Kulturråd, KulturKontakt Nord, Musik i Halland, Svenljunga kommun, Sjuhärads kommunalförbund, OPEN.