MENU CLOSE

Kalvfestivalen 14-16 augusti 2009 – programmet klart!

Musik på väg

För sjätte året i rad visar Kalvfestivalen att den nya konstmusiken är livskraftig och kan engagera en hel bygd. Med tanken om integration som grundton har Kalvfestivalen öppnat nya vägar mellan konstmusiken och andra konstformer och kunskapsområden, liksom mellan konsten och lokalsamhället.

I år genomför vi ett projekt tillsammans med Kindaholms församling, som har iordningsställt en pilgrimsled i bygden. Under festivalens pilgrimsvandring framförs sju nyskrivna verk längs vandringsleden. Verken är skrivna av kompositörer från hela världen över de sju nyckelord som pilgrimsrörelsen bygger på. Under ett seminarium med prof. Jan Ling fortsätter samtalet om musiken och andligheten och varför dessa går skilda vägar i vår tid.

Kalvfestivalen arrangerar i år i samarbete med Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet en kurs i Circuit Bending. Enkla elektroniska leksaker och hemkeyboards kan få nytt liv genom att man modifierar deras kretsar, sätter dit nya komponenter, knappar och rattar, eller helt enkelt spelar med händerna på kretskorten. På så vis kan man framställa de mest fantastiska ljud, och skapa helt nya instrument. En av de ledande musikerna inom denna genre är Joker Nies från Tyskland. Nu kommer han till Sverige och ger en intensiv tredagars workshop på Kalvfestivalen, som avslutas med en konsert på våra nya “instrument”.

På konsertprogrammet står internationella musiker som cembalisten Moritz Ernst och saxofonisten Evan Parker liksom vår svenska stråkkvartett Weberkvartetten och vokalkvartetten VOX.

I samarbete med Borås konstmuseum visas videokonst ur deras samlingar.

Kalvfestivalen fortsätter också sitt långsiktiga utvecklingsarbete med projektlabb. I år startar ett nytt sådant som kommer att bära frukt under nästa års festival. Projektlabben är gränsöverskridande och internationella och syftar till att skapa större beröringsytor mellan musiken och samhället och att utveckla musikskapandet.

Kalvfestivalen arrangeras av föreningen Kalvfestivalen med stöd från Västra Götalandsregionen, Rikskonserter, Statens Kulturråd, KulturKontakt Nord, Musik i Halland, Svenljunga kommun, Sjuhärads kommunalförbund, OPEN, Levande Musik, JCEGroup, Mjöbäcks Sparbank, Kindaholms församling, Kalvs bygdegårdsförening, Kalvs Idrottsförening, Kalvs hembygdsförening, Kalvs Byalag m.fl.