MENU CLOSE

Tystnadens toner

I augusti 2015 ägde den tolfte Kalvfestivalen rum med temat Tystnad. Programmet bestod av flera kammarmusikkonserter, en konsert med ny musik för klavikord, dansföreställning i det fria och en pilgrimsvandring, även den med dansuppträdanden. Elektronmusikpionjären Rune Lindblad uppmärksammades med en utställning och konsert. Dessutom hölls ett föredrag om den klassiska musikens historia och en film från fjolårets konserter på Kalvsjön visades.

En viktig nyhet var i år det pedagogiska inslaget. Projektet Kalv på resa, som pågått under våren fick under festivalen sin avslutning. I april gjorde violinduon Duo Gelland, ljudkonstnären Johannes Bergmark och violasten Elsbeth Bergh en turné som omfattade skolor i Mårdaklev, Fritsla, Tranemo och Ulricehamn samt Borås konstmuseum. Där arbetade de i workshops med barn och unga, dels med bild och musik och dels med ljudskapande och instrumentbyggande. På varje plats avslutades arbetet med en offentlig konsert. Under Kalvfestivalen avslutades projektet, även här med workshop och konsert. En konsert gavs också på Rydals museum i Mark. Vi ser det pedagogiska arbetet som en viktig utveckling av Kalvfestivalen och kommer att fortsätta att utveckla detta under 2016.

Invigningskonserten som efter ett invigningstal av Västra Götalandsregionens kulturnämnds ordförande Conny Brännberg, bjöd på musik för cello, flöjt och piano var mycket uppskattad. Främst var det George Crumbs verk Vox Balaenae som gjorde intryck på lyssnarna.

Kalvfestivalen är en mötesplats för musiker, tonsättare och musiklyssnare och vi arbetar på att utveckla våra nätverk och samarbeten. I år fortsatte vårt samarbete med Change-festivalen i Varberg och Kungsbacka genom att deras konstnärlige ledare Simon Crawford-Phillips tillsammans med violinisten Daniel Frankel medverkade med en konsert.

Gränsöverskridandena med andra konstarter fortsatte också, detta år genom att konstnären och elektronmusikpionjären Rune Lindblad presenterades. Detta genom en utställning av hans bilder och konst samt med en hörlurskonsert med några av hans elektroniska verk.

En sen konsert med Mats Persson trakterandes klavikord var helt i linje med årets tema, tystnad. De lågmälda tonerna från instrumentet visade på trådarna mellan barockens musik och den nutida.

Pilgrimsvandringen, som blivit ett av Kalvfestivalens kännemärken, skedde i år med dans och ljudkonst på stationerna längs vandringsleden. Det var gruppen E=mc2 med koreografen Gun Lund och två dansare som hade utformat stationerna.

Festivalen avslutades med en orgelkonsert på Kalvs kyrkas nyrenoverade orgel där Johannes Landgren visade instrumentets klangkapacitet.